سرویس رصد و تحلیل شانا- آمریکا از زمان شروع جنگ غزه، تمامقد به حمایت از رژیم صهیونیستی پرداخته و از هیچ تلاشی در این زمینه فروگذار نکرده است. رئیسجمهور آمریکا در اولین روزهای جنگ به سرزمینهای اشغالی رفت و دیگر مقامات آمریکایی نیز بارها به تلآویو رفتهاند.
سیل کمکهای نظامی و اقتصادی آمریکا نیز روانه سرزمینهای اشغالی شده و به لحاظ دیپلماتیک نیز آمریکاییها تمام توان خود را در خصوص تسهیل شرایط برای جنایتکاری صهیونیستها به کار گرفتهاند. با این حال آمریکا و اسرائیل در مواردی با یکدیگر اختلافنظر دارند. اختلافات آمریکا و اسرائیل در دو حوزه زیر است:
الف)- چشم انداز آینده جنگ
طی چند روز اخیر و برحسب مواضعی که مقامات آمریکایی و اسرائیلی داشتهاند، اختلاف این دو بازیگر به حداکثر رسیدهاست؛ به گونهای که یوآو گالانت، وزیرجنگ نتانیاهو در مکالمه با جو بایدن درخصوص اظهارات اخیر او درخصوص افراطیبودن دولت نتانیاهو و بمباران غیرنظامیان نوار غزه گفته است: آمریکا نیز از بمب اتم استفاده کرد. بایدن نیز در پاسخ گفته است: به همان دلیل سازمانها و نهادهای بینالمللی و حقوقی مختلفی ایجاد شده تا از وقوع مجدد جنایات جنگی علیه بشریـت جلوگیری شود. همچنین روزنامه صهیونیستی هاآرتص نوشته که کابینه نتانیاهو از سفر جیک سولیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا به تلآویو به شدت نگران هستند. دستور کار سفر وی تعیین جدول زمانی برای پایان عملیات نظامی ارتش اسرائیل در غزه است. در همین رابطه نتانیاهو نیز عنوان کرد آینده امنیتی غزه در اختیار اسرائیل باید باشد و غزه نباید به فتحستان تبدیل شود. این سخنان نتانیاهو نشأت گرفته از مخالفت اسرائیل با تحویل دادن اداره غزه در آینده به جریان فتح است، زیرا نتانیاهو به شدت مخالف طرح آمریکایی تحویل دادن غزه به تشکیلاتخودگردان است و اعلام کرده که تشکیلات خودگردان نمونه ضعیفشده حماس است و تفاوت حماس و تشکیلات خودگردان در این است که حماس بهدنبال حذف سریع اسرائیل است و تشکیلات خودگردان بهدنبال حذف تدریجی اسرائیل. این مسائل نشان میدهد که اختلافات مهمی بین آمریکا و اسرائیل در بحث غزه و حتی مسأله فلسطین وجود دارد که نمود این اختلافات را میتوان در جنگ غزه و طرح دو دولتی به وضوح مشاهده کرد.
ب- آینده تاریک نتانیاهو
بایدن در سخنانی اعلام کرد که نتانیاهو جایگاهی در آینده اسرائیل ندارد و به نوعی با این موضوعگیری اولاً عامل شکست ارتش اسرائیل در غزه را نتانیاهو اعلام کرد و ثانیا به اختلافات نهان دولت آمریکا با کابینه افراطی نتانیاهو اذعان کرد. البته نظرسنجیهای اخیر در اسرائیل نیز نشان میدهد که نتانیاهو به شدت در داخل سرزمینهای اشغالی دچار افت محبوبیت شده است، به گونهای که اخیرا شبکه ۱۳ تلویزیون اسرائیل نظرسنجیای را منتشر کرده که در آن اختلاف فاحشی بین احزاب اپوزیسیون با نتانیاهو و اختلاف ۲۳ کرسی آنها وجود دارد. در این نظرسنجی حزب ائتلاف وحدت ملی (بنی گانتز) ۳۷ کرسی، حزب لیکود (بنیامین نتانیاهو) ۱۸کرسی، حزب یش عتید (یائیر لاپید) ۱۵کرسی، حزب شاص (آریه درعی) ۹ کرسی و اسرائیل خانه ما (آویگدور لیبرمن) ۸ کرسی را به خود اختصاص دادهاند. همچنین یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون اسرائیل نیز اعلام کرد: نتانیاهو از ۷ اکتبر درس عبرت نگرفت و نمیتواند و نباید به رهبری اسرائیل ادامه دهد. نتانیاهو به شدت دروغ میگوید، تحریک میکند و نفرت ایجاد میکند در حالی که هر روز سربازان ما را در جنگی تلخ به کشتن میدهد. وضعیت فعلی نشان میدهد که علاوه بر فشار داخلی از سمت احزاب و شهرکنشینان، یک فشار خارجی نیز از سمت کشورهای حامی همچون آمریکا برای برکناری نتانیاهو بهوجود آمده است و همین، عاملی در جهت فشار بر نتانیاهو برای ادامه نخستوزیری است که احتمالا در آینده نیز این وضعیت ادامهدار باشد و آینده سیاسی نتانیاهو با پایان جنگ فعلی به پایان برسد.
آتشبس یا پایان جنگ
برخی خبرها مبنی بر پیشنهادهایی ازطرف اسرائیل برای توقف موقت جنگ در ازای تبادل اسرا منتشر شده که در آن بحث روی تبادل اسرای باقیمانده با برخی فلسطینیهای زندانی است. این گزاره نشان میدهد که اسرائیل در ابعاد میدانی دستاوردی نداشته و اکنون در ابعاد سیاسی و بحث میانجیگریها بهدنبال دستاوردسازی است. اما از آنجا که آمریکا در بحث جنایتهای جنگی این رژیم همراهی کرده و نمونه بارز آن وتوی قطعنامه شورای امنیت بود، این مسأله یعنی راهبرد آمریکا و اسرائیل در خصوص پایان جنگ مشترک است و این دو بازیگر در هر گزارهای اختلاف داشته باشند در بحث ادامه جنگ اختلافی ندارند.
بنابراین میتوان اینگونه پیشبینی کرد که در کوتاهمدت میتوان احتمال داد که مجددا آتشبسهایی برقرار شود اما این که جنگ در آینده نزدیک به پایان برسد، بعید است و روند تحولات، از جنگ بلندمدت حکایت دارد.
نظر شما